Sigilarea
Folosita ca si o metoda de prevenire a aparitiei cariilor la copii, sigilarea presupune aplicarea unei rasini atat pe suprafata dintelui cat si in santurile greu accesibile pentru o curatare clasica cu periuta de dinti.Se realizeaza atat la dintii de lapte cat si la dintii permanenti imediat dupa ce acestia au erupt. Sigilarea nu este permanenta, durata de viata a acesteia variaza de la caz la caz.
Fluorizarea
Despre fluor si despre importanta acestuia in ingrijirea dintilor se vorbeste constant. Fluorul intareste suprafata dintilor si ajuta la combaterea cariilor. Procesul presupune aplicarea de solutii cu fluor pe toata suprafata dintelui, bineinteles, dupa o curatare prealabila de placa bacteriana. Fluorizarea se poate realiza de doua ori pe an. Eficienta tratamentului depinde de mentinerea unei igiene dentare stricte.
Periajul profesional
Periajul profesional este o masura preventiva realizata in cabinetul dentar de catre medicul stomatolog. Periajul profesional este realizat ulterior unei interventii de detrataj cu ultrasunete pentru o curatire suplimentara si pentru a lustrui si netezi dintii (pe un dinte neted si lucios placa bacteriana adera mult mai greu). Folosim o pasta de dinti profesionala cu o granulatie crescuta sau medie, in functie de existenta coloratiilor pe dinti.
Detartrajul
Indepartarea tartrului format prin calcifierea placii dentare se poate face manual sau prin ultrasunete. Pentru a nu traumatiza dintii si gingiile, recomandam detartrajul ultrasonic si repatarea acestuia din 6 in 6 luni.
Air-flow
Consumul regulat de cafea sau alte bauturi colorate, fumatul si consumul de diverse alimente pot colora permanent dintii. Flosita ca o metoda de igienizare, aceasta metoda a dat rezultate mai mult decat satisfacatoare si s-a dovedit eficienta in stimularea circulatiei prin masajul gingival eficient.